De (totale) heupprothese
Het plaatsen van een heupprothese gebeurt meestal meestal om de pijn in de heup weg te nemen. Maar wat houdt zo’n ingreep juist in?
DE HOE EN WAT VAN DE TOTALE HEUPPROTHESE
De essentie van een totale heupprothese
De totale heupprothese
Een totale heupprothese wordt geplaatst om de pijn in de heup weg te nemen. De ingreep zal de beweeglijkheid verbeteren en men zal beter en verder kunnen stappen. Een heupprothese is een kunstgewricht dat het beschadigde deel van het heupgewricht vervangt, zowel het pannetje als de femurkop.
Omdat het heupgewricht uit twee verschillende onderdelen bestaat, bevat een heupprothese ook twee aparte onderdelen, namelijk een kom en een kopje op een steel van metaal (meestal titanium). Tussen het kopje en het pannetje wordt een nieuwe glijlaag aangebracht, dewelke bestaat uit keramiek of polyethyleen. In principe is er geen leeftijdsgrens en komen zowel oudere als jongere patiënten voor deze ingreep in aanmerking.
Totale heupprothese
Welke types en wanneer
De gecementeerde totale heupprothese
Bij een gecementeerde prothese wordt de steel in het bovenbeen vastgezet met speciale botcement. Het cement zorgt voor een goede verbinding tussen de prothesesteel en het been. Door deze stevige verbinding kan u onmiddellijk met uw volledige gewicht het nieuwe gewricht belasten.
Het volledige steunen (zonder krukken) kan soms wat uitgesteld worden naargelang de breuk of de instabiliteit van de heup. Dit is voor iedereen verschillend. Het is de arts-orthopedist die hierover beslist.
De cementloze totale heupprothese
Dit soort prothese heeft een poreus, ruw oppervlak zodat botingroei mogelijk wordt. Deze botingroei zal in plaats van het cement de heup op zijn plaats houden. Dit proces van botingroei duurt een aantal weken en daarom mag u mogelijk in het begin slechts met een gedeelte van uw gewicht op uw been steunen.
De informatie over hoe juist steunen op het been is zeer belangrijk! De arts en de kinesist zullen u zeggen hoe u juist moet steunen na uw ingreep.
De keuze tussen cementloze of gecementeerde heupen wordt gemaakt op basis van beenkwaliteit en niet op basis van chronologische leeftijd van de patiënt. Dit is individueel verschillend en wordt op voorhand met u besproken. Bij jongere patiënten met een goede botkwaliteit wordt vaak gekozen voor de cementloze totale heupprothese of ingroei-prothese. De ingroei-prothese heeft goede resultaten bij mensen die nog heel actief zijn. De levensduur van gecementeerde en ongecementeerde heupen zijn zeer vergelijkbaar.
Hip resurfacing – De sportheup
Bij jonge patiënten met een zeer hoog belastingniveau of zwaar beroep wordt soms gekozen voor plaatsen van een zogenaamde “hip resurfacing implantaat”. Dit betekent dat de bol van de heup niet wordt weggenomen maar dat over de bestaande heupkop een nieuwe kroon wordt geplaatst.
Knie resurfacing
Ook in het bekken wordt een nieuwe kom geplaatst. Er zijn twee belangrijke voorwaarden voor het plaatsen van dit implantaat: enerzijds dient de botkwaliteit perfect te zijn en anderzijds moet de heupkop ook voldoende groot zijn. Het voordeel van een dergelijke heupprothese is dat er minder bot wordt weggenomen ter hoogte van het bovenbeen. Een belangrijk nadeel is een bestaand risico op het loskomen van metaaldeeltjes die vooral lokale weefselschade tot gevolg kunnen hebben. Hierdoor kan een versnelde heringreep noodzakelijk zijn. Het risico hierop is het laagst bij jonge mannen met een zeer goede beenkwaliteit en een grote femurkop.