Het ontslag uit het ziekenhuis
Wanneer u zich goed genoeg kan behelpen met krukken, zal de dokter u ontslaan uit het ziekenhuis. Dit is meestal na een 3 tot 4-tal dagen. Hoe gaat dit in zijn werk?
Wanneer mag u het ziekenhuis verlaten?
Wanneer u zich goed genoeg kan behelpen met krukken, zal de dokter u ontslaan uit het ziekenhuis. Dit is meestal na een 3 tot 4-tal dagen. Soms kan het ook vroeger, op voorwaarde dat u de ontslagdoeleinden bereikt heeft:
- het verband is droog
- u kan zelfstandig uit bed komen
- u oefende om trappen te lopen en in/uit de auto te stappen
U kan naar huis wanneer u bovenstaande ontslagdoelstellingen hebt bereikt. Zo kan u zelf mee opvolgen wanneer u naar huis gaat.
De dag van ontslag zullen alle nodige papieren klaar zijn tegen 11 u. We vragen dan ook om tegen 11 uur de kamer te verlaten.
Zo kunnen we de kamer klaar maken voor een volgende patiënt.
Lukt dit echt niet, dan vragen we u om tegen 12 u de kamer te verlaten. U kan dan plaatsnemen in de wachtzaal op de verblijfsafdeling. Er is op de dag van uw ontslag geen middagmaal meer voorzien.
Wat krijgt u mee bij ontslag
- Brief voor uw huisarts
- Medicatie voor twee dagen, voorschriften voor medicatie en uw eigen medicatie (die u van thuis meebracht): U krijgt alle medicatie mee met informatie over het correct gebruik.
- Voorschrift voor kine
- Ijspak
- Nieuwe afspraak: De eerstvolgende raadpleging bij de orthopedist wordt voor u geregeld. Meestal is dit 4 weken na uw ontslag.
- RX-opnames: U krijgt een aanvraag mee voor een controle-foto van uw heupprothese. Deze wordt genomen op dezelfde dag dat u bij de orthopedist op controle komt.
- Wondzorgblad
- Attesten, verzekeringspapieren
- Voorschrift voor thuisverpleegkundige voor het geven van Fraxiparine-spuitjes tegen flebitis (aderontsteking). Wanneer u dit wenst, mag u de spuitjes ook zelf geven. Een verpleegkundige van de afdeling zal u dan uitleggen hoe dit moet.
Belangrijke zaken waar u moet op letten
Wanneer u het ziekenhuis verlaat, bent u nog niet volledig hersteld. Meestal moet u zich nog behelpen met één of twee krukken.
Dit heeft gevolgen voor uw dagelijkse activiteiten (boodschappen doen, koken,…). U treft best vooraf de nodige regelingen binnen uw familie. De sociaal verpleegkundige kan de nodige extra hulp voor u organiseren.
Welke houdingen moet u vermijden?
De heupprothese wordt op haar plaats gehouden door de spieren en gewrichts-banden rond de prothese. Na de ingreep is er tijd nodig om uw heup te laten herstellen. Verkeerde bewegingen kunnen een luxatie van de heup veroorzaken (= de gewrichtskop springt dan uit de kom). Om dit te voorkomen, moet u deze twee houdingen vermijden:
- kruisen van de benen
- sterke buiging van de heup (plooien van de knie naar de borst toe)
Meer informatie vindt u in de aparte revalidatiebrochure die u krijgt tijdens uw ziekenhuisverblijf.
Slapen en zitten
- Slaap zoveel mogelijk op uw
- Plaats een kussen tussen uw benen als u toch op uw zij slaapt.
- Ga niet zitten in te lage of te diepe zetels: de heup buigt dan te diep door en het is moeilijk om uit zo’n zetel terug recht te staan.
Welke activiteiten mag u doen?
Het is belangrijk om te blijven oefenen om uw spieren en ligamenten te versterken. Vermijd bewegingen die het heupgewricht overbelasten waardoor de heup zou loskomen.
TE VERMIJDEN
- hardlopen, joggen mag wel
- gewichtheffen
- sporten met korte draaibewegingen zoals enkelspel tennis, squash, badminton
- contactsporten
AAN TE RADEN
- de oefeningen van de kinesist, volg het schema van de orthopedist
- zwemmen
- fietsen
- wandelen
- sporten zonder korte draaibewegingen, zoals dubbelspel tennis
TE BESPREKEN met uw orthopedist
- Wanneer u terug met de auto mag rijden. Dit kan meestal vanaf 2 maanden na de operatie. Vraag steeds vooraf advies aan uw arts.
- Wanneer u terug kan gaan werken.
Dit is afhankelijk van verschillende factoren.
Gewicht
Uw gewicht onder controle houden, is belangrijk. Overgewicht is immers extra belastend voor de heup. Vraag indien nodig dieetadvies via uw huisarts of een diëtist.