Opname in het ziekenhuis

Hoe verloopt uw opname in het ziekenhuis.

Opname in het ziekenhuis

Voorbereiding op ingreep

De avond vóór de ingreep

  • U wast zich thuis met de flesjes isobetadinezeep.
  • U mag ’s avonds eten en drinken, vanaf middernacht blijft u nuchter.

Isobetadinezeep

De dag van ingreep

  • Thuis: u wast zich ’s morgens met de flesjes isobetadinezeep.
  • In het ziekenhuis:
    • Neem een ticket voor ‘opname’ aan de digitale kiosk (aan het onthaal, op de eerste verdieping)
    • Laat u inschrijven bij de onthaalmedewerker
    • Een verpleegkundige van de verblijfsafdeling (N1A) komt u halen

Wat brengt u mee en wat niet?

MEENEEMLIJST

  • De resultaten van de bijkomende onderzoeken die niet in az Sint-Blasius werden uitgevoerd (andere onderzoeken dan eerder vermeld).
  • De medicatie die u thuis neemt in de INGEVULDE medicatiezak van het ziekenhuis met medicatie in de originele verpakkingen (zie ook vorige pagina). Medicatie die nog aangepast werd na de preoperatieve raadpleging, moet ook duidelijk op de zak vermeld worden.
  • Uw eigen krukken: Zo kan u na de ingreep meteen met uw eigen krukken oefenen, wij stellen ze voor u in op de juiste hoogte.
  • Eventuele documenten voor uw hospitalisatieverzekering: geef ze bij opname direct aan de verpleegkundige, u krijgt ze ingevuld terug.
  • Als foto’s elders genomen zijn, neem dan zeker het afgedrukte exemplaar van het protocol mee

NIET MEENEMEN

  • Waardevolle zaken, bijvoorbeeld juwelen. Laat deze bij voorkeur thuis om verlies te voorkomen.
  • Cash geld

Tijdens uw verblijf bent u vaak weg van de kamer. Brengt u toch waardevolle zaken en cash geld mee, gebruik dan de kluis op uw kamer.

Mee te nemen: INGEVULDE medicatiezak 

De dag van de ingreep

  • Wanneer u aankomt op de afdeling N1A, controleert de verpleegkundige allereerst uw identificatiearmband (die krijgt u bij inschrijving van de onthaalmedewerker).
  • Daarna overloopt de verpleegkundige samen met u uw dossier. Eventuele opmerkingen die tijdens de preoperatieve raadpleging genoteerd werden, worden specifiek nagekeken.
  • De ingevulde medicatiezak wordt nagekeken.
    We bewaren deze zak op de verpleegpost, medicatie mag niet op uw kamer blijven!
  • Als voorbereiding op de verdoving krijgt u meestal een pilletje (Temesta Expidet) dat u onder de tong laat smelten. Dit geeft een licht slaperig en meer ontspannen gevoel.
  • Uw bloeddruk, pols, temperatuur en pijn worden gecontroleerd.
    Dit zal tijdens uw opname verschillende keren gebeuren.

Verwijder volgende zaken

  • Juwelen
  • Tandprothese (door het uitvallen van uw normaal reactievermogen kan uw gebit in uw keelholte terechtkomen)
  • Bril of lenzen

Uw hoorapparaat mag u wel dragen tijdens de ingreep

U trekt volgende zaken aan

  • Een operatiehemd, zie foto onder (dit is om hygiënische redenen)
  • Anti-flebitiskous aan het niet te opereren been
Scheren van het geopereerde been

Het volledige been en de heup die geopereerd worden, worden zorgvuldig geschoren. Dit is belangrijk voor een goede ontsmetting van de operatie-streek. Het scheren gebeurt niet met scheermesjes maar met een “clipper”, een soort tondeuse waardoor er geen risico is op letsels door het scheren.

Het operatiekwartier verwittigt de afdeling dat u naar de operatiezaal mag worden gebracht. We vragen u om eerst nog even naar het toilet te gaan. Een medewerker van de dienst patiëntenvervoer brengt u naar de operatiezaal. Uw volledige dossier wordt ook meegegeven.

De operatiezaal

Ook hier wordt uw naambandje gecontroleerd: we vragen u of uw naam en geboortedatum correct zijn.

Voor u in de operatiezaal zelf komt, wordt u op een verrijdbare operatietafel gelegd. Hiermee rijdt de verpleegkundige u naar de operatiezaal.

1. In de voorbereidingszaal

Eerst komt u in een voorbereidingszaal. Hier krijgt u een infuus en worden EKG-electroden opgekleefd. Dit infuus bestaat uit een fijn buisje in uw ader met daaraan verbonden een plastiek slangetje en een plastiek zak met vloeistof. Langs deze weg krijgt u tijdens de operatie uw medicatie toegediend. De gewaarwordingen bij het inbrengen van een infuus zijn vergelijkbaar met een bloedafname.

De anesthesist (specialist in verdoving) kan bij deze ingreep ook kiezen voor een infuus in de streek van de hals of het sleutelbeen.

Dit is niet ongewoon, het enige verschil is de plaats van het infuus en het feit dat het buisje dat in de ader zit, met een draadje wordt vastgehecht. Het verwijderen ervan is pijnloos.

2. In de operatiezaal

In de eigenlijke operatiezaal worden enkele elektrische draadjes aan u bevestigd; dit is pijnloos. De bedoeling van deze draadjes is om uw toestand tijdens de operatie goed te kunnen volgen (bv. pols, bloeddruk en zuurstofgehalte van het bloed).

De anesthesist brengt u onder verdoving. Meestal is dit een algemene verdoving: u wordt in slaap gebracht en zal niets voelen.

Veel mensen hebben meer angst voor de verdoving dan voor de ingreep zelf omdat ze zich overgeleverd voelen en geen vat hebben op de situatie. De verdoving gebeurt door ervaren specialisten die werken met de beste apparatuur. 

3. De operatie

Vervolgens voert de chirurg de operatie uit. Ondertussen houdt de anesthesist steeds uw ademhaling, pols en bloeddruk goed in de gaten.

Na de ingreep

Wanneer u vóór 16 u terug op de kamer bent, wordt op de dag van de ingreep al gestart met uw revalidatie. De ergotherapeut helpt u uit bed en stapt samen met u in uw kamer.

Vanaf 4 uur na de ingreep mag u drinken. Indien  u dit wenst, mag u dezelfde avond ook een lichtverteerbare maaltijd eten..
U kan zich wat misselijk voelen door de verdoving. Dit verdwijnt gewoonlijk na 1 à 2 dagen.

’s Nachts komt een verpleegkundige verschillende keren uw bloeddruk nemen en uw pijn bevragen.

Pijn

Een operatie geeft achteraf pijn. Het is zinloos pijn te hebben wanneer ze bestreden kan worden. U krijgt dan ook pijnstilling volgens een bepaald schema.  Heeft u één uur na het krijgen van pijnmedicatie geen beterschap, dan is het belangrijk om dit meteen aan de verpleegkundige te melden. Hij/zij zal u dan extra pijnstilling geven.

Tijdens de ingreep werd ook pijnmedicatie toegediend rond de operatiestreek (‘LIA’ lokale infiltratie anesthesie). Dit zorgt ervoor dat u de eerste 12 tot 24 uur en dus ook de eerste nacht comfortabel doorkomt. Meld het zeker wanneer de pijn nadien terug toeneemt.

Tussen uw benen ligt een speciaal driehoekig kussen om uw benen gespreid te houden. Kruis uw benen NIET! 

Onder uw kuit ligt een kussentje om het doorliggen van de hiel te voorkomen, dit mag u zeker niet in de knieholte leggen!

Een correcte positie van uw benen helpt om te voorkomen dat  uw heupprothese verschuift of dat de gewrichtskop uit de kom springt.

Kruis uw benen niet

Kussen om uw benen gespreid te houden

Hielkussen voor onder uw kuit